Schiller Instituttets adresse

Sankt Knuds Vej 11, kld. t.v.

1903 Frederiksberg C

Kampagnebidrag

Home banking: 1551-0005648408

Giro 564-8408

Kontakt

Mail: sive@sive.dk

Telefon: 35 43 00 33

Artikel

"Pengemarkedet fik en 'blodprop,'" siger Danske Bank direktør Peter Straarup.

Søndag den 11. november 2007, Berlingske Tidende, af Ole Mikkelsen

Danske Bank er kun i begrænset omfang direkte påvirket af den internationale kreditkrise. Men bankens topchef, Peter Straarup, tør ikke afblæse krisen, og han spår, at den kan komme til at påvirke dansk økonomi og Danske Bank, hvis den bliver langvarig.

"De amerikanske boliglån er samlet i pakker, der er solgt videre til investorer, som i stigende grad benytter sig af matematiske modeller til at forudse tab og kursudvikling.

» Mange af de investeringer er blevet meget konstruerede og matematisk baserede på sandsynligheden for, at der sker default (misligholdelse, red.) i bestemte aktieindeks eller obligationsindeks. De har fjernet sig fra virkeligheden. Da der så kom tab, vendte markedet sig imod de meget konstruerede mekanismer, og det fik en selvforstærkende effekt. Pengemarkedet fik en ‘blodprop’. Det er vel det, der er sket,« siger Peter Straarup.

Blodproppen har sendt hidtil usete rystelser igennem det finansielle system, og det har også sendt Danske Banks aktier på en voldsom rutsjetur – selv om storbanken ikke umiddelbart ser ud til at få tab på amerikanske boligejere. "