Schiller Instituttets Venner

Skt. Knuds Vej 11, kld. tv., 1903 Frederiksberg, tlf.: +45 35 43 00 33, fax: +45 35 43 00 29

info@sive.dk  www.sive.dk

 

Pressemeddelelse

København 17. oktober 2005

 

Schiller Instituttets Venner stiller op til kommunalvalget i København. Stillerlisterne med de fornødne underskrifter bliver afleveret på Københavns Rådhus i dag klokken 13:30. Tom Gillesberg, formand for Schiller Instituttet i Danmark, er overborgmesterkandidat og står i spidsen for en liste på ti kandidater. Hovedvalgtemaet er: Når boblen brister… Nyt Bretton Woods.

 

Interviews med Tom Gillesberg kan arrangeres med Michelle Rasmussen på: 35 43 00 33 eller 51 30 14 54. Information: www.sive.dk.

 

I anledning af indleveringen havde Tom Gillesberg, overborgmesterkandidat for Schiller Instituttets Venner og formand for Schiller Instituttet i Danmark, følgende meddelelse:

 

”Jeg har besluttet at tilbyde mig som overborgmesterkandidat i København, i lyset af den dramatiske økonomiske flodbølge der er på vej og truer os alle. Allerede i disse dage er luften ved at gå af boligboblen. Det vil få dramatisk indflydelse på økonomien her i København og Danmark, der er kommet i højere omdrejninger takket være en lånebaseret forbrugsfest, på baggrund af en lav rente og en oppustet boligboble. Mens det private forbrug slår alle rekorder udpiner regeringen den danske fysiske økonomi. På trods af et rekordoverskud på statsfinanserne har man undladt helt essentielle investeringer i fysisk infrastruktur som f.eks. jernbanenet, skoler og hospitaler. Samtidigt falder beskæftigelsen i produktionssektoren, og mens de bedre stillede kredse har festet, er de dårligst stillede blevet endnu mere pressede.

 

Sideløbende trues det internationale finanssystem af et kollaps, der i styrke og omfang er langt større end det, der fandt sted i 1929-1933. Verdens ledende økonomiske ”meteorolog”, den tidligere amerikanske præsidentkandidat Lyndon LaRouche, advarer om faren for global hyperinflation (lig Weimar-Tyskland i 1923) skabt af spekulation fra private hedgefonde (investeringsfonde). Denne hyperinflation, eller de drastiske indgreb man må gennemføre for at forhindre den, vil føre til en kollaps det nuværende internationale betalingssystem. Derfor behøver vi en international løsning i form af et Nyt Bretton Woods, hvor verdens regeringer ligesom i 1944 sætter sig sammen og skaber et nyt finanssystem, der ligesom i 50’erne og 60’erne kan skabe realøkonomisk vækst verden rundt. Som overborgmester i København vil jeg gøre mit til, at gøre København til vært for en sådan ny konference, som kan danne grundlag for et nyt finanssystem -  ”København-systemet”.

 

Det må være fundamentet for en ny atlantisk alliance. I USA er under inspiration fra Lyndon LaRouche opstået en voksende tværpolitisk alliance, der sammen med den kontinuerlige række af skandaler i Bush-administrationen kan tvinge vicepræsident Dick Cheney til at gå af og gøre det muligt at erstatte USA’s krigspolitik med en global ”New Deal” til opbygning af verden. Jeg vil arbejde for dansk samarbejde med et sådant nyt amerikansk initiativ.

 

Under de omstændigheder ser jeg en lys fremtid for København, hvor der både vil være råd til fremsynede investeringer i infrastruktur, som f.eks. havnetunnel, metroring, velfungerende S-togsdrift og kollektiv trafik og oprustning af skoler, universiteter og sundhedsvæsen.  

 

København skal forandres fra udviklingen mod blot at have servicejobs til at blive en rollemodel for etableringen af et intergreret videnskabs- og produktionscentrum, baseret på investeringer i grundforskning og udvikling af nye teknologier.

 

Det kræver en politisk leder, der er villig til at kæmpe for det almene vel og sætter omsorgen for de svage og de kommende generationer over egoistiske kortsigtede særinteresser. Med mit 23-årige samarbejde med Lyndon LaRouche føler jeg, at jeg er den bedst kvalificerede til at stå i spidsen for den opgave. Derfor tilbyder jeg mit kandidatur som overborgmester for København.”

 

Tom Gillesberg er øverst på listen for Schiller Instituttets Venner, der i København omfatter ti kandidater (der er også en liste i Aarhus). De øvrige ni er: Feride Istogu Gillesberg (kandidat til Folketinget i 2005), Michelle Rasmussen, Peter Fink-Jensen, Elsebeth Molberg Thing, Christina Bruun Jensen, Camila Fabiola Brobjerg, Tatiana Bessmertnaia, Stig Sørensen og Poul E. Rasmussen.